Ted – en film för kärlekens skull

Så har en av vinterns och julens stora filmer haft galapremiär. ”Ted – För kärlekens skull”, filmen om underbarnet Ted Gärdestads liv och tragiska livsöde lockade gräddan av kändissverige till Rigoletto ett par dagar innan jul. Inklusive brodern Kenneth Gärdestad som Ted jobbade tillsammans med och som idag tragiskt nog är svårt sjuk i cancer, men som ändå tog sig till premiären med hjälp av nära och kära.

Vad en del glömt är att Ted i likhet med Abba hade en tid då de var i det närmaste paria i folks musikmedvetande och likställt med dålig smak. Teds musik var på 80-talet och en bit in på 90-talet helt omöjlig att köpa. Vinylskivorna hade utgått och cd-skivor med den idag hyllade ikonen fanns överhuvudtaget inte. Så fick han plötsligt en revival och vips så var han ”rätt” att tycka om. Precis som med Abba.

Men vid sidan om sin nyvunna status så blev Ted sjukare och sjukare. Undertecknad (Hasse) hamnade vid samma bord som Ted när skådespelaren Per Ragnar gifte sig på 90-talet. En underbar sommardag, som tagen ur en av Teds magnifika låtar, satt vi på Mosebacketerrassen och Per höll tal då Ted fick nog. Han lyfte upp bordet med alla tallrikar, släppte ned det med en duns och sedan gick han snabbt ut medan han mumlade något ohörbart. Per ursäktade sin vän och förklarade att Ted inte mår bra.

Den 22 juni tog Ted sitt liv på Häggviks station i Sollentuna och efterlämnade ett land i sorg och chock. Nu, 20 år senare, kan vi se Adam Pålsson som Ted i filmen om den till synes sorglöse unge mannen med den magiska begåvningen.

Efter premiären var det en tagen skara VIP-gäster som begav sig till Mr Voon där Micael Bindefeld och hans stab hade anordnat en exklusiv efterfest.

”Ted – För kärlekens skull” har premiär den 3 januari.

Välkomna.
TV4:s vd Casten Almqvist fotobombade Ronny Svensson med sällskap.
Bengt Braskered och Tanja Lorentzon från tv-serien ”Syrror”.
Björn Ranelid kom med sin Margareta.
Daniel Paris kom med Antonia Johnsson.
TV4:s politiske expert Anders Pihlblad var stilig.
Begåvade Bahar Pars kom i snygg kostym.
Uno och Carina Svenningsson kom ända från Göteborg.
Tommy Körberg med frugan Ann-Charlotte.
Anitha Schulman och pojkvännen Joel.
Rebecca Schejas sällskap heter Sebastian.
Björn Gustafsson kom med sin kusin Agnes.
Pernilla Andersson med musikerkollegan Fredrik Rönnqvist.
Louise Hoffsten och Dan Bratt var nyfikna på filmen.
Cool kille: Benjamin Ingrosso.
Ted Gärdestads broder Kenneth.
Kristin Kaspersen, David Hellenius och stylisten Sara Biderman.
Kompisar: William Spetz och Martina Haag.
Peter Viitanen och Adam Pålsson spelar bröderna Kenneth och Ted Gärdestad i filmen.
Lotta Ramel var gift med Ted Gärdestad i 2 år. Här med sonen Jim Ramel Kjellgren.